Sälens fjäll. Foto: SR Dalarna
Malung-Sälen

Kontroversiellt projekt splittrar

Frågan om kommunen ska ha ett nära samarbete med finansmannen och byggherren Erik Paulsson splittrar de politiska partierna i Malung-Sälen. Kritikerna säger att kommunen riskerar att hamna i knäet på finansmannen som är huvudägare till turismföretaget Skistar. Det handlar om det kontroversiella projektet Tre i ett som klubbas igenom i kommunfullmäktige under måndagen.

En del av projektet Tre i ett går ut på att kommunen säljer sin mark i Tandådalen billigt till Erik Paulsson. Där ska en räddningsstation och bostäder byggas. Kritikerna oroas över att kommunen blir för beroende av honom Erik Paulsson.

Kommunchefen Rolf Davidsson har vägt fördelarna mot nackdelarna i projektet. Han har bland annat undersökt om det kan förekomma jäv.

De som är för projektet tycker att samarbetet kan gynna det lokala näringslivet, de tror till exempel att det ska ge fler jobb.

Politikerna är långt ifrån överens. Kurt Podgorski är socialdemokratiskt kommunalråd i Malung-Sälen och han säger att det är skilda meningar i samtliga partier.

– Man gör väl olika bedömningar och ser på olika sätt på värdet av att detta projekt, säger Kurt Podgorski.

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".