Rapport visar

Rationalisering orsakar mackdöden

Den dramatiska nedläggningen av bensinstationer runt om i landet beror framför allt på de rationaliseringar, som bensinbolagen väljer att göra. Det hävdar länstyrelserna i Dalarna och Värmland i en första delrapport om mackdöden.

I december fick de två länsstyrelserna i uppdrag av regeringen, att bl a inventera exempel på hur man kan bevara en god tillgång på drivmedel i hela landet.

Tre anledningar

Problemet med drivmedelsförsörjning består enligt delrapporten av tre delar.

Den första är strukturomvandlingen, där de stora bolagen lägger ner olönsamma mackar av kostnadsskäl.

Den andra är pumplagen från 2005, som säger att stationer som säljer mer än 1 000 kubikmeter bensin är skyldig att erbjuda ett förnyelsebart alternativ.

Och den tredje delen är saneringsfrågan. Mackägaren måste sanera marken vid en nedläggning och det kostar mycket och försvårar ägarbyten.

Rationaliseringar är alltså enligt delrapporten det som i första hand ligger bakom mackdöden.

Goda exempel

Enligt Kent Johansson på Länsstyrelsen Dalarna finns det också goda exempel, på hur man lyckats driva mackar vidare genom intresseföreningar och småbutiker. Så har bl a skett på en del håll i vårt län.

Nu går utredningsuppdraget vidare i form av ett antal delutredningar, där de två länsstyrelsern ska tränga djupare in i de problem som finns.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".