Många fritidshus i norr utsatta för inbrott

En inbrottsvåg sveper nu över norra Dalarna. Inbrotten i fritidshus har minskat i övriga länet, men i Älvdalens kommun har inbrotten ökat markant. Sedan i onsdags har sex inbrott skett i norra Dalarna och drygt trettio stycken bara i Älvdalen sedan i början av maj.
Ingrid Lagerlöf har sin sommarstuga i Älvdalens kommun, och hon är en av dem som har drabbats av vårens och sommarens inbrottsvåg. - Man blir ju så ledsen, känner sig maktlös och vet inte vad man ska göra. Samtidigt så vet man ju att risken har ju alltid funnits. - Jag blir ju inte rädd för att bo i fritidshuset, snarare för att inte vara här. När jag kommer hit så tittar jag alltid väldigt noga för att se om det står intakt, man vill ju inte mötas av samma sak igen, säger Ingrid Lagerlöf. Mellan den 1 maj och den 21 juli har fritidshusinbrotten i Älvdalen ökat från tio inbrott förra året till drygt 30 stycken samma tid i år. Hans Nylund, utredningsledare på Morapolisen, och han berättar att man inte har några spår efter gärningsmännen men att det mesta tyder på att det är ett fåtal personer som ligger bakom dåden: - Jag tror inte att det är många gäng som håller på med den här typen av brottslighet. När man ser vad som är tillgripet så är det i samma genre, men jag tror inte att de vet vad de ska ta när de går in i stugorna, säger Hans Nylund. Hans Nylund berättar att anmälningarna om vad som är stulet rör allt från rakgrejer till lampetter och husgeråd. - Just nu är det inte så mycket vi kan göra. Jag har ingen personal som kan titta på det här. Vi försöker få allmänheten uppmärksammad på det här, så att de kan ge oss registreringsnumren om de ser bilar som inte hör hemma i de här områdena, säger Hans Nylund.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".