Ökning av skadeanmälningar

I fjol gjordes 321 skadeanmälningar som handlade om Landstinget Dalarnas vård, och det är en liten ökning jämfört med året före enligt siffror från patientförsäkringen som kom på måndagen.

Antalet anmälningar till patientförsäkringen har under hela 2000-talet varit relativt konstant. Det har hållit sig inom spannet 302 till 328 med en topp år 2006.

De flesta skadeanmälningarna handlar om lasarettsvården, och närmare hälften av anmälningarna i fjol gällde Falu lasarett. Skador inom ortopedi, kirurgi och verksamheter där det opereras mycket är de som anmäls mest. Under fjolåret utfördes drygt 28 000 ingrepp här i länet. Och vanligast är skador som inträffar i samband med själva operationen. Det kan till exempel handla om skadade kärl och nerver och skelettskador vid protesinläggningar.

Den som anser sig ha drabbats av en skada under vårdtiden kan få ersättning enligt patientskadelagen, men det gäller bara fall där skadan kunnat undvikas. Man har alltså inte rätt till en ersättning bara för att en behandling inte leder till önskat resultat eller om det uppstår en komplikation. Under de senaste åren har 42 procent av skadeanmälningarna inom Landstinget Dalarna ersatts. De vanligaste beloppen ligger under 20 000 kronor.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".