Demonstranter utanför Pirate Bay-rättegången i Stockholm. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix

"Stödjer Pirate Bay som koncept"

På måndagen inleddes en 13 dagar lång rättegång som handlar fildelningssajten Pirate Bay. Fyra personer bakom sidan står åtalade för brott mot upphovsrätten. Utanför rättssalen har unga människor samlats för att demonstrera. De tycker att fildelning ska vara fritt. En av demonstranterna är Andreas Larsson från Piratpartiet i Rättvik.

– Vi vill främst påpeka att vi stödjer Pirate Bay som koncept, säger Andreas Larsson från Piratpartiet i Rättvik. Han och många andra ungdomar har samlats utanför rättegången för att ge sitt stöd till personerna bakom sajten.

– Så länge man gör det inom privat och ickekommersiell basis så ska det vara okej. Man ska aldrig kunna tjäna pengar på någon annans verk, menar Andreas Larsson.

Men hur ska man få betalt för musik till exempel om allting laddas ned på nätet?
– Det är inte våran grej att ta fram en färdig lösning på det. Det kommer finnas jättemånga varianter på hur man ska lösa det.

Brita Kohlström
brita.kohlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".