Personal står utan bostad

I december invigs vattenlandet Experium i Sälen men personalen som ska jobba där står nu utan bostad. Detta efter att byggplanerna för personalbostäder stoppades i kommunfullmäktige.

Det handlar om det kontroversiella projektet Tre i ett som skulle klubbas igenom i kommunfullmäktige under måndagen, men där stoppades planerna.

Förslaget innebar ett nära ekonomiskt samarbete mellan kommunen och Skistar. Kommunen skulle bland annat sälja mark billigt till Skistars huvudägare Erik Paulsson, där det skulle byggas personalbostäder. En del var oroliga för att kommunen då skulle komma att hamna i knäet på finansmannen Paulsson.

– Det här var ett förslag som delvis kom från kommunen också, så man blir ju lite tagen på sängen så här efteråt när man backade i sista stund, säger Jonas Mareniusson som är destinationschef på Skistar.

Det jättelika träbygget reser sig genom snölandskapet bland hotell, restauranger och fjäll. Men mitt i landskapet står det så kallade Experium (11 000 kvadratmeter vattenland) halvfärdigt. Vid jul ska anläggningen invigas, men var personalen ska bo är ännu ett stort frågetecken. Oavsett om det blir ett bygge för personalbostäder eller ej, så lär det i alla fall inte upprättas i tid för invigningen.

– Vi öppnar huset i december och då behöver vi boende till de anställda. Det känns lite tråkigt för oss att vi även ska behöva bygga boendet i kommunen när vi genererar att folk flyttar hit.

När bostadssamarbetet gick i stöpet så riskerar framtida samarbeten mellan Malung-Sälens kommun och Skistar att utebli.

– Skistar finns på fler destinationer både i Sverige och Norge och det är klart att hela tiden så kommer vi göra investeringar där det passar bäst och där vi får bäst support. Vi får se vad framtiden har med sig. För oss känns det som ett bakslag idag i alla fall, säger Jonas Mareniusson.
Tidigare artiklar:

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".