Foto: Scanpix
Förslag till regeringen

Bör få ökad beslutsrätt om jakt

Länsstyrelserna bör få ökad rätt att besluta om jakt på stora rovdjur, och det finns ett visst utrymme för jakt på varg utöver skyddsjakt. Det menar Naturvårdsverket i ett förslag som lämnades till regeringen på onsdagen.

– Vi kan se att med hänvisning till att det finns fortfarande en tillväxt i stammen, och om tillväxten fortsätter så finns det ett litet utrymme för förvaltningsjakt. Men det är ett litet utrymme vill vi påtala, säger Susanna Löfgren på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket föreslår att Länsstyrelserna ska få fatta de flesta besluten om skyddsjakt och förvaltningsjakt, som är en ny benämning. Förvaltningsjakt är sådan jakt som idag finns på björn och lo. Men för att beslutanderätten ska gå över till Länsstyrelsen så krävs det att det finns en rovdjursstam som förökar sig och att miniminivåer uppnås. Om villkoren inte är uppfyllda kan Naturvårdsverket bara delegera skyddsjaktbeslut till länet.

Delaktighet är grunden för att skapa förtroende för rovdjurspolitiken, säger Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren, som menar att regionalt inflytande och lokal delaktighet är bra för den framtida förvaltningen av rovdjuren. Och Naturvårdsverket säger alltså också att det finns ett visst utrymme för förvaltningsjakt på varg om stammen fortsätter att öka trots inaveln som är ett växande problem.

Verket vill nu att insatser görs för att underlätta en naturlig invandring av nya östliga vargar, men inga djur ska få flyttas in från andra länder.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Håkan Montelius
hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".