Diana Uppman och Jonny Gahnshag. Foto: Peter Johansson/SR Dalarna

Det byggs för lite i länet

Vi bygger för lite i Dalarna och vi måste ha hit folk som kan jobba, men det fattas bostäder. Detta menar Region Dalarna som diskuterade byggandet på ett seminarium.

– Vi brukar säga att vi har 32 000 jobb som ska besättas varje år, och vi ser till exempel i år och nästa år att nu börjar det fattas tusentals människor som inte finns i länet. Alltså måste vi ha en inflyttning men vi har inga bostäder att erbjuda, säger Jonny Gahnshag, ordförande i Region Dalarnas beredning Attraktiva Dalarna.

Det finns flera anledningar till att det byggs så dåligt i länet.
– Bland annat att vi har låga boendekostnader i Dalarna vilket i sig är positivt. Men just att vi har låga hyror, låga priser på bostäder gör också att det är svårt att bygga nytt för det blir så mycket dyrare än det vi har idag.

En av frågorna som också diskuterades på seminariet var hur vi ska bo i framtiden. Bort med miljonprograms-husen och in med det personliga är receptet.
– Det man vill istället är att manifestera sin livsstil genom sitt boende. Man vill ha fria val. Tittar vi på ungdomarna vill man bo i skalarkitektur, det vill säga att man flyttar in i ett skal som man inreder själv, säger Diana Uppman från företaget Docere som sysslar med framtidsstudier och som talade vid seminariet.

Jonny Gahnshag menar att Diana Uppmans idéer är ett sätt att inspirera för bostadsbyggandet i framtiden.

– Det ser väldigt olika ut i Dalarna som län. På många ställen kommer vi att kunna bygga nytt, i andra kommuner kommer man säkert att jobba mycket mer med att bygga om hus, säger Jonny Gahnshag.

Peter Johansson
peter.a.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".