Australiensare laddar för skid-VM

En australiensare som kan åka skidor? Jo, det är sant. Skidåkaren Paul Murray i Borlänge ska snart tävla i världsmästerskapen på skidor i Tjeckien. Men inte för Sverige utan för hemlandet Australien.

Att just en australiensare kan åka skidor förvånar många.

– Svenskarna tycker det är lite exotiskt att vi har skidåkare. De tycker det är roligt att vi kan åka skidor, säger Paul Murray.

I Australien finns både öken och gröna djungelskogar. Men högt uppe i bergen finns det dessutom några skidorter, både för alpint och längdskidåkning. Där ligger också Paul Murrays hemstad, Mount Beauty.

Paul Murray och hans australiensiska tävlingskompis Leon Spiller tränar och tävlar just nu för Falun-Borlänge Skidklubb. Men när snön smälter bort i Dalarna så åker kompisarna hem till bergen i Australien för att fortsätta med skidåkningen där.

– Vi har vinter nästan hela året så det är ganska kul.

Du har varit sprintmästare flera år i Australien, hur bra är du här i Sverige?
– Jag har varit åtta på sprint-SM för några år sedan. Om jag har en bra dag så kan jag vara på topp 30 på världscupen eller på VM. Det är mitt mål för den här säsongen, säger Paul Murray.

Mattias Klefbeck
mattias.klefeack@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".