Marita Albinsson jobbar med sjukskrivningsprocesser inom lnadstinget Dalarna. FOTO: Johannes Rosendahl/SR
sjukskrivningar

Dalarna minskar mest i landet

Landstinget Dalarna har minskat sjukskrivningarna mest i landet. 2008 hade de minskat med nästan en tredjedel jämfört med året innan. Det innebär att landstinget får 55 miljoner kronor från staten.

– Det är roligt att det arbete som lagts ned i många år har gett resultat, säger Marita Albinsson som jobbar med landstingets sjukskrivningsprocess.

Om man jämför 2008 med 2007 har sjukskrivningarna i Dalarna minskat med 27,6 procent. Alla landsting har fått ner sjukskrivningarna. Men inget annat landsting har minskat lika mycket som Dalarna.

– Det har varit urbildningsinsatser, seminarier och information på alla nivåer, säger Marita Albinsson.

Har läkarna blivit tuffare?
– Läkarna är inte längre så ensamma i det här med sjukskrivning eller inte sjukskrivning. Vi jobbar med att man ska vara ett team kring de här bedömningarna.

Så alla har blivit tuffare?
– Jag vet inte om vi har blivit tuffare, men vi har fått mycket utbildning. Och det har varit en samverkan mellan landstinget och försäkringskassan, säger Marita Albinsson.

2006 infördes den så kallade sjukskrivningsmiljarden. För att stimulera landstingen får de dela på 1 miljard kronor från staten.

Ju större minskning ju mer pengar. Och nu får landstinget Dalarna hela 55 miljoner kronor.
– Vi visste inte hur det skulle bli. Resultatet fick vi nu i januari. Det är välkomna miljoner, säger Marita Albinsson.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".