Projektledare Birgitta Hägg, Lennart Palm från ABF och Börje Forslund, rektor på Johan-Olovskolan, ligger bakom projekt Connexion.
Avesta

Rollspel ska minska klyftor

Med hjälp av rollspel ska förståelsen mellan svenskar och invandrare öka.
– Får man leva sig in i hur andra människors har det, då får man en annan förståelse, säger Birgitta Hägg är projektledare för Connexion.

Rollspelsprojektet Connexion startar om några månader bland högstadieeleverna på Johan-Olovskolan i Horndal i Avesta. Tanken är att projektet ska öka förståelsen mellan människor från olika kulturer.
– Det handlar om att inte se det som är främmande som skrämmande, utan att det också kan vara något spännande, säger Birgitta Hägg.

Under flera år har misstänksamheten och konflikterna mellan asylsökande och svenskar i Horndal varit många och tanken är nu att det här rollspelsprojektet ska minska klyftorna.
– Vi måste sluta tänka i termer av vi och dom och istället tänka jag och du, säger Birgitta Hägg.

Projekt Connexion kan bli verkligt tack vare ett stöd från Allmänna Arvsfonden på 710 000 kronor. Projektet är ett samarbete mellan ABF, Horndalsgruppen, Johan-Olovskolan, Internationella Föreningen i Avesta och Migrationsverket.


Håkan Montelius

hakan.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".