Länets gamla dokumentärfilm ska bevaras

All gammal dokumentärfilm i Dalarna håller på att inventeras. Filmerna är i många fall unika, och Dalarnas Museum vill snarast samla in dem och sen vidarebefordra dem till Filmberget i Grängesberg.
- Vi är uppe i ungefär 4 000 filmer nu, säger Sara Hedström, som är en av de tio personer som fram till augusti arbetar med inventera hur mycket gammal film det finns i Dalarna. - Men jag tror inte att vi kommer att kunna samla in allting. Det är bara toppen på isberget som dyker upp nu, säger Sara Hedström. När filmerna väl är insamlade ska de tittas igenom, informationen ska föras in i en databas på muséet och sedan ska de förvaras i filmbevarandecentret Filmberget i Grängesberg. - Själva insamlandet har inte börjat än. Vi gör inventeringen först och sedan tar vi insamlingen senare, säger Göran Olsson, som jobbar med det tekniska i projektet. En del filmer är fina, men man har också hittat flera skadade filmer. - Vi har hittat en del nitratfilm som har varit ganska otäck, så det är fråga om de går att rädda över huvud taget. Sedan har vi också hittat filmer som har drabbats av det vi kallar "vinägersyndrom", och då de blir väldigt spröda och inte går att köra. Och så krymper all film och går inte att köra i en projektör, säger Sara Hedström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".