Semestrar har lett till blodbrist i Dalarna

Det råder brist på blod på blodgivarcentralerna i hela länet. För få sommarvikarier på sjukhusen och semestrande blodgivare gör att lagren är mindre än vanligt.
- Vi har brist på blod i hela länet, så vi försöker tappa in så mycket vi kan här i Ludvika. Men vi har också personalbrist. Så bristen är ganska allvarlig, säger Agneta Persson, avdelningschef på Ludvika lasaretts blodcentral. Åtgången på blod är störst i Falun och Mora, som har akutmottagningar, och där har man fått köpa in blod från Östersund. Falun får även hjälp med blod från Ludvika. Avesta i sin tur, köper in blod från Falun. Bristen på blod beror både på att många blodgivare är på semester och på att sjukhusen under sommaren har svårt att få tillräcklig med personal, som kan tappa blod. Men bristen är inte så akut att den äventyrar patienternas säkerhet. - Det finns ingen risk för patienterna. Vi har blod så att det räcker till alla som behöver. Men även om blodgivarna blev fler nu under sommaren, så gör personalbristen det svårt att hinna tappa mer blod. - Det är marginellt. Vi kan tappa lite mer här i Ludvika, säger Agneta Persson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".