Fem åtalas för att ha skjutit Untorparn

Fem personer har idag åtalats vid Mora Tingsrätt, misstänkta för att ha varit med när den kända björnen Untorparn skjöts ihjäl i Emådalen för två år sedan.
En 53-åring från Gästrikland är misstänkt för att ha skjutit björnen, och två män från Orsa är misstänkta för att ordnat jakten.
Naturvårdsverket bestämde i juli 2001 att det inte längre var tillåtet att jaga björn med åtel, det vill säga man fick inte locka björnen till en plats genom att lägga dit kött. Men Untorparn misstänkts ha skjutits vid en åtel två månader efter att förbudet infördes. Redan på ett tidigt stadium misstänktes att björnen skjutits vid en åtel, men hittills har de olika juridiska turerna slutat i tomma intet. Men nu blir det rättegång. En man i 50-års-åldern från Gästrikland anklagas för grovt jaktbrott genom att ha skjutit björnen vid en åtel. Två män i 25-års-åldern från Orsa anklagas även de för grovt jaktbrott då de varit jaktledare vid den aktuella björnjakten. Ytterligare två män från Gästrikland anklagas för grovt jakthäleri då de hjälpt till att forsla bort björnen från den åtel där den förmodats skjutits. Untorparn märktes som en av det Skandinaviska björnprojektets första björnar. När han skjöts var han 30 år. Ingen annan björn har följts så länge och Naturvårdsverket vill att de åtalade ska betala ett skadestånd till verket på 95 000 kronor. I och med att Untorparn var märkt så vet man genom pejling att han befann sig vid åteln natten till den dag han sköts. Men jägarna sa att man skjutit honom på en plats 7 km därifrån. Den besiktningsman som kallades till den påstådda skjutplatsen och som ingår i björnprojektet anade genast att allt inte stod rätt till i och med att han länge följt Untorparn och vet hur björnen beter sig. Björnen skulle inte ha rört sig så oskyddat som jägarna påstod. Besiktingsmannen sökte själv upp åtelplatsen och hittade där stora mängder blod och björnhår och färska bilspår. DNA analys har senare visat att blodet och håret på åtelplatsen var Untorparns. Jägarna nekar till allt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".