Testar fall om foglossning

Regeringsrätten ska nu testa om foglossning under graviditet kan ge rätt till sjukpenning. Detta efter fall i Dalarna där en kvinna begärt sjukpenning sedan hon fått problem med smärtor när hon hade foglossning. Fallet har behandlats av såväl länsrätt som kammarrätt.

Det handlar om en gravid kvinna i Avesta, som sökte halv sjukpenning sedan hon fått problem med smärtor i höfter, bäcken och ländrygg. En läkare ställde diagnosen foglossning och rekommenderade sjukskrivning.

Men Försäkringskassan sa nej. Den menade att kvinnans problem ska ses som normala besvär under en graviditet.

Kvinnan överklagade då till Länsrätten, som ansåg att kvinnans symptom var allvarliga och därför kunde jämställas med sjukdom. Kvinnans överklagande vann alltså gehör i länsrätten. Försäkringskassan överklagade då länsrättens beslut i kammarrätten. Och kammarrätten ansåg att kvinnans besvär inte kan likställas med ett sjukdomstillstånd. Så länsrättens dom upphävdes.

Men den gravida kvinnan gav sig inte och gick vidare med sitt ärende till den högsta insatsen regeringsrätten. Och regeringsrätten anser alltså att det här målet är pass intressant att det ska prövas.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".