Foto: Scanpix

Dömdes till tre års fängelse

En 62-årig man från Borlänge dömdes på fredagen till tre års fängelse för bland annat grov misshandel i samband med sexuella aktiviteter. Tingsrätten anser det styrkt att den kvinna mannen varit gift med utsatts för smärtsamma sexuella handlingar mot hennes vilja. Men rätten ogillar också ett par av åtalspunkterna.

Den 62-årige mannen har stått åtalad för att vid flera tillfällen ha tvingat kvinnan att tåla smärtsamma handlingar.

Sexuella aktiviteter filmades
Parets sexuella aktiviteter har filmats av mannen, och åklagaren har hävdat att mannen hotat att offentliggöra filmerna för att förmå kvinnan att gå med på våldsamt sex, något som i åtalet rubricerats som grovt sexuellt tvång.

Enligt mannen har kvinnan varit med på noterna, men Falu tingsrätt anser det styrkt, bland annat genom kvinnans egen berättelse och de filmavsnitt som visats upp, att mannen utfört gärningar som kvinnan inte samtyckt till.

Åtal om sexuellt tvång ogillas
Mannen fälls för såväl grov misshandel som misshandel. Däremot ogillas åtalet om sexuellt tvång. Rätten anser att orsakssambanden i det fallet inte klarlagts helt och fullt.

Mannen var också åtalad för att ha försökt pressa kvinnan på 600 000 kronor genom att hota att offentliggöra filmerna, men även den åtalspunkten ogillas.

Ska betala skadestånd på 140 000 kr
62-årignen döms alltså till tre års fängelse och ska betala ett skadestånd till kvinnan på 140 000 kronor. Domen omfattar också ett olaga hot mot kvinnans nuvarande sambo.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".