Regionala aktionsgrupper inrättas

För att väpna sig i kampen mot den grova organiserade brottsligheten inrättar polisen nio regionala aktionsgrupper i landet. Dalarna kommer att höra till gruppen i Örebro.

- Vi måste vässa oss, vi måste vässa oss i samverkan, se till så vi jobbar mot rätt saker samordnat och därför behövs operativa rådet. Vi måste också vässa oss när det gäller resurser så vi får fredade resurser som mer precist kan jobba mot det här och som får särskild utbildning, säger Anders Landén, operativ chef på polisen i Dalarna. Han sitter också i det nationella rådet som leder de regionala aktionsgrupperna.

- De här aktionsgrupperna om 200 man är ett komplement till de 1500 man som vi redan idag har i polis-sverige som jobbar riktat mot det här.

Gruppen är en nationell resurs vilket innebär att polisen kan lyfta in ett antal aktionsgrupper mot den problembild polisen har, till exempel i Dalarna, menar Anders Landén.

Om vi till exempel skulle få ett fullskaligt mc-krig i Dalarna, då finns det hundratals poliser att skicka hit?
- I teorin ja, säger Anders Landén.

Johannes Rosendahl
johannes.rosendahl@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".