1 av 2
Håkan Sandin och Heléne Ecström vid ett planet- och mjölkbord på Framtidsmuseet. Foto:Anders Brundell
2 av 2
Linus Janzon är intresserad av astronomi och har lockat med sig mamma Therse till utställningen. Foto: Anders Brundell

Rymden öppnar sig i Borlänge

Rymden öppnar sig nu i Borlänge. På måndagen invigdes nämligen på Framtidsmuseet i Borlänge en stor utställning om rymden. Den är en del i den internationella astronomins år och vänder sig mycket till barn och ungdomar.

– Men även vuxna har mycket att hämta i den här utställningen, förklarar Håkan Sandin, som är en av de ansvariga för utställningen.

Utställningen är mycket påkostad och ska stå kvar i två år. Den omfattar astronomins historia från Gallilei fram till idag. Det är nämligen 400 år sedan Gallilei inledde astronomins vetenskapliga historia, genom att tillverka en kikare och titta ut i rymden med den.

Intresset för rymden har alltid fascinerat.

– Och tjejer är lika intresserade av naturvetenskap och astronomi som killar fram till en viss ålder, förklarar Håkan Sandin. Men efter årskurs två verkar det som om det händer något, som gör att killar mer har kvar av intresset.

Heléne Ecström vid Framtidsmuseet betonar:

– Genom att låta ungdomarna experimentera och upptäcka vill vi försöka öka intresset, bland tjejerna.

– De ska få upptäcka att det är roligt och spännande med naturvetenskap och teknik.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".