Mygg sprider harpest till människor

Ytterligare två harar, som dött av harpest, har hittats i Dalarna. Harpest är en sjukdom som kan smitta människor via mygg, och Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Dalarna, säger att det finns indikationer på att det kan vara ett harpestår i år.
- När det gäller människor har man haft fler fall i Gävleborg än tidigare år, och det tyder på att fler människor kan bli smittade i år. I Dalarna har vi haft några få misstänkta fall, men inga som man har kunnat verifiera med laboratorieprover, säger smittskyddsläkare Anders Lindblom. I torsdags kom analysresultatet som bekräftade att de två döda hararna som hittats vid Nås och Flögsjöberget, hade drabbats av harpest. Och nu har alltså ytterligare två harpestdrabbade harar hittats. Människor kan få harpest antingen genom kontakt med en smittad harkropp eller genom myggstick. Anders Lindblom tycker att är man ute i skog och mark, så har man anledning att skydda sig: - Man kan skydda sig mot myggstick genom att använda myggmedel och långärmade kläder om värmen så tillåter. Men det är klart att risken ökar om man är ute mycket i skogen, men riskerna är ändå ganska små. Under harpestår anmäler uppemot tjugo personer i Dalarna att dom smittats av harpest. Ungefär tre dar efter att man blivit smittad uppträder symptomen, med sår vid myggbettet, svullna lymfkörtlar, och hög feber. Sjukdomen behandlas med antibiotika och är mycket sällan dödlig. - Det är ingen allvarlig infektionssjukdom. Man blir ganska sjuk, men man överlever sjukdomen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".