Inget namnskydd för falukorv

Falukorven kommer inte att hamna på EUs lista över namnskyddade produkter. Medan EU debatterar om vilka produkter med regionala namn som bara ska få tillverkas i just den namngivna regionen, så väljer Sverige att inte ha några produkter med på listan, som t.ex. Falukorv, Vikabröd eller Gustafskorv.
Just nu pågår förhandlingar i EU om vilka produkter som ska namnskyddas. T.ex. vill Frankrike att bara den champagne som tillverkas i Champagne-distriktet ska få bära det namnet. Andra produkter som sökt om namnskydd är Bordeaux, Madeira och Gorgonzola. Men vem som helst, var som helst, kan få tillverka en korv som kallas Falukorv - förutsatt att de följer föreskrifterna om en lägsta kvalitet, som att ha minst 40 % kött i korven, och en maxhalt för bindemedel. - Jag tycker i och för sig att det skyddet är tillräckligt och om det skulle finnas ett namnskydd för Falukorv så skulle det se till att den bara får tillverkas i Falun, säger Per Olsson, Vd för Melkers i Falun. I dag finns det inget annat land i EU där Falukorv tillverkas. Men i Sverige tillverkas Falukorv över hela landet. Om Falukorven skulle namnskyddas, så skulle den efter det bara få tillverkas i Falun och det vill inte regeringen. Och även om Per Olsson skulle tycka att det var bra, så inser han att ett sånt namnskydd inte är realistiskt. - Sett ur ett snävt Dala- eller Faluperspektiv så skulle det ta tillvara våra intressen. Men om jag ser på det realistiskt så tycker jag att det är helt okej som det är, säger Per Olsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".