Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fyra års fängelse för dödsmisshandeln i Borlänge

Idag kom domen för den 22-årige man som misstänkts ha misshandlat en 32-årig tvåbarnspappa till döds i centrala Borlänge i maj i år. Falu tingsrätt dömer 22-åringen till fyra års fängelse för grov misshandel, misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död. Tingsrättens bedömning är att man under rättegången bara delvis kunnat klarlägga det händelseförlopp som ledde fram till 32-åringens död.
32-åringen och hans kamrat var på väg hem från en krogrunda när de kom i bråk med någon eller några vid Centrumgrillen i centrala Borlänge. Bråket tog snabbt slut och de båda kamaterna gick vidare. Vid korsningen Stationsagatan-Borganäsvägen blev de upphunna av två gärningsmän. Och där lär dödsmisshandeln ha ägt rum. Tingsrättens bedömning är att 32-åringen avled av att ha fått ett knytlävsslag, fallit baklänges och slagit huvudet i marken och sen blivit sparkad i huvudet minst två gånger. Det finns enligt utredningen inget avgörande stöd för att det var den åtalade som delade ut sparkarna. Däremot har han gjort ett jämfota hopp på 32-åringens bröstkorg, men det bedöms inte ha bidragit till att mannen dog. Det här gör att tingsrätten inte kan bifalla åklagarens åtal för mord. Inte heller anses 22-åringen ha gjort sig skyldig till medhjälp till mord Däremot anser rätten att han har stött sin kamrat i dennes angrepp på 32-åringen och av oaktsamhet medverkat till att tvåbarnspappan avlidit. Tingsrätten dömer 22-åringen till fyra års fängelse för grov misshandel och medhjälp till grovt vållande till annans död. Han fälls också för att ha misshandlat tvåbarnspappans kamrat. - Min uppfattning är fortfarande att den nu dömde har gjort sig skydlig till mord. Men det förelåg ju betydande bevissvårigheter, så det var svårt att reda ut vem som har gjort vad och varför. Och för att kunna döma för mord måste det var ställt utanför allt rimligt tvivel att han har gjort det och att det dessutom var hans syfte, säger Christel Anderberg, chefsåklagare. Christel Anderberg tycker att fängelsestraffets längd är rimligt, med tanke på den bedömning som tingsrätten har gjort. Och hon säger att hon ännu inte har tagit ställning till om hon ska överklaga den eller inte. 22-åringen ska enligt tingsrättens dom betala ett skadestånd på 115 000 kronor till den avlidnes anhöriga och drygt 25 000 till hans kamrat.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".