En rörelse mot åldersdiabetes

Efter studiecirklar om diabetes typ 2 - och vad man kan och bör göra för att undvika sjukdomen - samlades på tisdagen hundratals äldre i Falun. Anledningarna?
Föreläsningar, fika och ett frivilligt stick i fingret.

- Din hälsa är ditt eget ansvar och ingen annans, slog Knut Ähdel från PRO Dalarna fast inledningsvis.

Motion, att röra på sig så att man blir lite svettig. Varje dag. Det är det bästa man kan göra för att motverka diabetes typ 2. Om man bara ska nämna en enda sak. Men det finns fler, menar Lars Hedlund. Han är läkare på Falu lasaretts diabetessektion och skulle under en timmes tid besvara frågan ”Vad är diabetes?”.

- Fast jag tycker inte att jag hann så mycket. Jag hade kunnat prata en hel dag om diabetes, sa han.

Åhörarna, de flesta kvinnor men också en del män, fick som punkt nummer fyra på programmet, testa sitt blodsockervärde hos diabetessköterskor i rummet intill Falusalen på Folkets hus.

Kön dit blev lång efter att Lars Hedlund pratat färdigt. En hel del av de som testade sig låg kring gränsen för vad som anses vara diabetes. Men i kön verkade många av dagens deltagare också ha tagit till sig av råden.

- Jag har blivit jätteduktig på att motionera. Jag går en timme varje dag. Oavsett väder, sa en kvinna.

En annan tryckte på vikten av att äta bra. Och regelbundet.

- Man får inte hoppa över några mål. Men jag har alltid haft lågt blodsocker så jag kan inte slarva med maten. Jag känner när det är dags för mig att äta, sa hon.

Anna Bjärnmark
anna.bjarnmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".