Foto Björn Larsson Ask/Scanpix

Sämre vård för kvinnor

Hjärt- kärlsjukdom är den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i Sverige. I Dalarna får mer än 500 kvinnor en hjärtinfarkt varje år och nära 200 kvinnor dör årligen av sjukdomen.

Men kvinnor som drabbats av hjärtinfarkt behandlas i mindre utsträckning än drabbade män, det visar Hjärt- lungfondens årliga kvinnohjärtindex. Undersökningen är rikstäckande och Dalarnas siffror skiljer sig inte från resten av landet.

I hela landet underbehandlas kvinnor som drabbats av hjärtinfarkt. Kvinnor får mindre vård än män med samma diagnos.

Inom landstinget Dalarna underbehandlas kvinnor i tre av fyra granskade behandlingsformer. Till exempel får cirka 90 procent av Dalarnas hjärtinfarktsdrabbade män blodfettssänkande behandling. Samma siffra för kvinnor är knappt 80 procent.

Hjärt- lungfonden har inget enkelt svar på varför det ser ut som det gör. Men fondens generalsekreterare Staffan Josephson menar att forskningen är eftersatt, och kunskapen kring kvinnors hjärt- och kärlsjukdomar är ”oroväckande låg”.

Anna Bjärnmark
anna.bjarnmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".