Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Barn som sett våld kartläggs

Polisen vet idag inte hur många barn som sett en förälder bli misshandlad och för att kunna hjälpa de barnen bättre ska Dalapolisen nu kartlägga de barnen. Jan Engström är brottsoffersamordnare på polisen och han säger att det är viktigt att uppmärksamma de här barnen så tidigt som möjligt.

Dalapolisen har fått extra pengar från Rikspolisstyrelsen för att gå igenom anmälningar som rör våld i nära relationer. I dagens register går det inte att hitta barnen som bevittnat våldet och för att kunna uppmärksamma de krävs en noggrannare kartläggning. Dalapolisen är, tillsammans med polismyndigheten i Kronoberg, ensamma i landet om att göra en sådan kartläggning.

Tanken är att man snabbare ska kunna upptäcka de här barnen och kunna anmäla det till socialtjänsten. En annan anledning till kartläggningen är att det ska finnas dokumentation på det barnen bevittnat så att de ska kunna få skadestånd och hjälp att bearbeta sina upplevelser.

– Den möjligheten har dom inte om man inte kan knyta anmälan till brottsoffermyndigheten till den anmälan där dom har funnits på plats, säger Jan Engström, brottsoffersamordnare på Dalapolisen

Jan Engström säger också att underlaget också kan göra att de kan föra en diskussion med Åklagarkammaren i Falun gällande rutinerna kring barn som bevittnat våld.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".