Arbetsmiljökoll av gräsklippare i Dalarna

Sommartid är högsäsong för park- och trädgårdsarbete, som är en bransch med många tillfälligt anställda ungdomar med mycket begränsade kunskaper och erfarenheter. Det innebär i sin tur säkerhetsrisker när ovana människor ska hantera maskiner som exempelvis gräsklippare och jordfräsar. Det är också orsaken till att Arbetsmiljöinspektionen i Falun nu gör en specialkoll av gräsklippare i Dalarna och Gävleborg i sommar.
-Att ge de nyanställda en samlad genomgång, där man går igenom hantering och risker med maskinerna, är ett enkelt sätt att gardera sig mot onödiga risker och skador, och likaså att se till att maskinerna fungerar och verkligen också har de säkerhetsskydd som de ska ha, säger Thomas Isaksson, som är biträdande tillsynsdirektör på Arbetsmiljöinspektionen i Falun. Isaksson menar att en kombination av slarv, tidsbrist och nonchalans orsakar många onödiga arbetsplatsolyckor i de här sammanhangen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".