Norrmän till Öraberget i Grängesberg

Bostadsområdet Öraberget i Grängesberg tas idag över av norrmän. Handpenningen är redan erlagd och idag så ska slutsumman betalas. Sen är det kommunala fastighetsbolaget LudvikaHem av med tomma lägenheter som man i åratal haft problem med att få uthyrda.
När man besöker bostadsområdet möts man av att fönstren gapar svarta och persiennerna hänger lite på trekvart. Det ser dystert ut. Parkeringsplatserna är tomma och gräset sticker upp ur astalten. Det är ödsligt på Öraberget. Men här är det meningen att semestrande norrmän ska komma för att bo. För LudvikaHem har sålt 9 hyreshus med över 100 lägenheter till ett norskt företag som nu ska sälja dom vidare som andelslägenheter. Men 19 av lägenheterna är redan bebodda. Där bor hyresgäster som får fortsätta att bo kvar på samma sätt som tidigare trots ny ägare. Å dom flesta verkar välkomna försäljningen till norrmännen. 88-åriga Inga Johansson t ex hon ser fram emot norska grannar. - Det är bra att det blir lite liv och rörelse, säger hon. Det är ju bara vi här och vi är ju så gamla. Men Mariann Hedberg, som bott 32 år i bostadsområdet Öraberget, hon tror inte det blir något av det här med norrmännen förrän den dan hon ser det med egna ögon. - De har det ju finare i det land de bor i, säger Mariann Hedberg. Men kommer de så är de välkomna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".