Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Dalarna ska bli energiintelligent

Flera olika nya satsningar på energi och miljö i Dalarna presenteras i dagarna på det stora Energitinget i Stockholm. Länets myndigheter och industri ska samarbeta för att spara energi i det som kallas Det energiintelligenta Dalarna.

Det är många som är inblandade i försöket att spara energi. Ett samarbetsexempel är den energikartläggning som myndigheterna betalade för Idre fjäll och den energieffektivisering som Idre fjäll gjorde efter kartläggningen.

Samarbetet handlar också om den kompetensförsörjning som Högskolan Dalarna erbjuder.

– Det handlar både om effektivisering och nya kraftkällor, säger landshövding Maria Norrfalk som påpekar att ingen kilowattimme så billig som den du har sparat.

Satsning på miljömål
Regeringens klimatmål är att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent till 2020 och då ska också hälften av Sveriges energianvändning komma från förnybara energikällor.

2030 ska Sveriges fordonsflotta vara oberoende av fossil energi, allt enligt regeringens färska klimatproposition.

– Transporter och tung industri orsakar stora utsläpp av koldioxid och därför är det viktigt att alla drar åt samma håll i den här frågan, säger Maria Norrfalk.

Ekonmiska vinster

Maria Norrfalk säger också att de satsningar som görs i samverkansprojektet Det energiintelligenta Dalarna också handlar om ekonomiska vinster. Hon säger att miljöeffektivisering innebär nya affärsmöjligheter.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Det energiintelligenta Dalarna:

* Näringsliv
* Byggsektorn
* Länsstyrelsen
* Region Dalarna
* Högskolan Dalarna
* Med flera

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".