Projektledare Frida Azadi. Foto: Thomas Andersson

Undervisning mot hedersvåld

Poliser, socialarbetare och skolpersonal och flera arbetsgrupper utbildas nu i förebyggande arbete mot hedersvåld. Utbildningen är ett samarbete mellan flera län och under torsdagen var det dags för en kursdag i Dalarna.

Länsrådet Inger Eriksson inledde och hälsade hundratalet kursdeltagare välkomna. Hon pratade om heder som begrepp. Därefter tog forskaren Sara Högdin över. Hon forskar om hedersrelaterat våld med skola som arena.

Sara Högdin förklarade hedersvåldets orsaker och uttrycksformer. Bitvis kom kursdeltagare med frågor till Sara Högdin, som diskuterades. Bland annat jämfördes hedersvåld i familjer med dem som förekommer i kriminella motorcykelgäng. Sara Högdin betonade också att inte förknippa hedersvåld med en religion.

– Det förekommer i alla religioner, sade hon till en manlig kursdeltagare.

Lena Skarnfeldt från polismyndigheten i Värmland är på kursen i Falun tillsammans med kollegan Eva Hallgren och de var nöjda.

– Väldigt intressant, jättebra och lärorikt. Det är svåra ärenden om man skulle få jobba med det här, så därför är det bra med kunskaper.

Projektledare Frida Azadi på Länsstyrelsen Dalarna säger att problematiken är ny och därför behöver folk informeras.

– Vi behöver ge folk redskap som kommer i kontakt med hedersrelaterade våld, säger Frida Azadi.

På frågan hur utbrett är det i Dalarna så säger hon att mörkertalet är fortfarande väldigt stort.

– . En del skäms för att ta upp det, en del vet inte hur dom skulle få hjälp, en del tror att de aldrig skulle bli trodda, säger Frida Azadi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".