Vildsvinen snart en ohanterlig fara

Något måste göras åt vildsvinen innan de blir en ohanterlig trafikfara. Det tycker L-O Johansson, sakkunnig om viltets inverkan på trafiksäkerhet som talade i Borlänge på tisdagen.

– De har beskrivit det som att köra på en betongklump och har den någon kraft kvar i kroppen så anfaller det, så beskriver folk hur det är att krocka med ett vildsvin. L-O Johansson är sakkunnig på frågor om viltets inverkan på trafiksäkerhet och talade på måndagen på Trafiksäkerhetsförbundets stämma i Borlänge.

Vildsvinsstammen i Dalarna växer snabbt och är redan nu en betydande fara för trafiken, och därför bör åtgärder sättas in snabbt innan vildsvinen har blivit så många så att de utgör en ohanterlig trafikfara, menar L-O Johansson.

Hur ska man minska faran för krockar i trafiken om vilsvinsstammen tillåts att växa?
– Det gäller att vara uppmärksam, det är ett djur som inte är så högt och när det kommer upp i diket och upp på vägen så går det mestadels fort. Och ännu större är problemet därför det är ett nattaktivt djur, säger L-O Johansson.

Särskilda foderplatser med anpassat foder, kemisk avskräckning och stängsel vid vägar samt hårt jakttryck är vad som krävs för att hålla vildsvinsstammen inom rimliga gränser.

Stammen av vildsvin omfattar troligen 100 000 djur i dag och den växer snabbt.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista