Borlänge

Dom för mordförsök överklagas

En 34-årig man som Falu tingsrätt dömt till 8 års fängelse för mordförsök och vapenbrott har överklagat domen till Svea Hovrätt. Han yrkar på att bli frikänd. I överklagandet till hovrätten skriver hans advokat att det skett ett rättegångsfel.

Åtalet handlar om ett mordförsök på 28-årig man i en lägenhet i Tjärna ängar i Borlänge. 28-åringen blev skjuten i halsen och bröstet med en pistol.

En 34-årig man åtaldes misstänkt för mordförsök och vapenbrott och lägenhetsinnehavaren - en 40-åring - för skyddande av brottsling.

34-åringen dömdes av Falu tingsrätt till 8 års fängelse och 40-åringen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

34-åringen hävdar att han inte är skyldig och hans advokat menar dessutom att det begåtts ett rätttegångsfel i tingsrätten.

Ett kvinnligt vittne, som är sambo med den 40-årige lägenhetsinnehavaren, var inte villig att vittna vid rättegången men enligt advokaten bestämde rätten att hon var skyldig att vittna och avlägga ed trots att hon är sambo med en av  de åtalade.

Här har tingsrätten frångått regeln om att närstående part inte är skyldig att vittna, menar 34-åringens försvarare.

Han hävdar kvinnans vittnesmål haft betydelse när tingsrätten fällde hans klient. I och med det var förutsättningen för en fällande dom också mot kvinnans sambo uppfylld.

34-åringen kräver nu att tingsrättens dom undanröjs och att målet går tillbaka till tingsrätten för fortsatt handläggning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista