Johanna Berg och Magnus Skärhem. Foto: Emma-Karin Björk/SR Dalarna
Högskolan Dalarna

Utbildning i Dalarna bäst i Sverige

Maskiningejörsutbildningen vid Högskolan Dalarna är Sveriges bästa utbildning enligt Svenskt näringsliv. Anledningen till topp-placeringen är att den här utbildningen har bäst samarbete med företag i regionen.

Johanna Berg går andra året och hon har jobbat mycket ute på företag i Dalarna, istället för att bara sitta still i skolbänken.

- Det är viktigt att man får en förankring för det man läser. Det ger lite mer, säger Johanna Berg.

Hon har framförallt haft nära kontakt med företaget Epsilon som engagerat henne i studiebesök, hon har arbetat med deras projekt och det som är unikt för hennes utbildning är att hon har en egen mentor som jobbar på företaget.

- Man har någonstans att vända sig, man har någon som har kontakter i arbetslivet, menar Johanna Berg.

Johannas mentor heter Magnus Skärhem och han tycker att det inte bara är studenterna som vinner på samarbetet.

- Det ger oerhört mycket tillbaka och de bidrar med annorlunda tänk och energi och deras engagemang smittar av sig på andra, säger Magnus Skärhem.

Just nu så är det brist på bra ingenjörer, vilket gör att företagen måste visa sig från sin bästa sida. Om de vill kunna få tag på de bästa ingenjörerna

- De företag som engagerar sig blir man ju mer intresserad av än om man inte vet hur företaget fungerar, säger Johanna Berg.

Andra utbildningar i Dalarna som hamnat högt på Svensk Näringslivs lista över utbildningar som samarbetar bra med företag är Byggteknik-programmet (plats 10) och Medie och kommunikation (plats 67).

Emma-Karin Björk
emma-karin.bjork@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".