Rättvik

Spelmasstrejk tas upp på årsmöte

På lördagseftermiddagen diskuteras det huruvida det blir fiolmusik runt midsommarstången i sommar. Det är Dalarnas Spelmansförbund som har årsmöte i Rättvik och där är en av punkterna på dagordningen styrelseförslaget att Dalarnas spelmän inte ska spela runt midsommarstången.

Den eventuella strejken är till stöd för Folkmusikens Hus i Rättvik som har en osäker framtid. Flera kommuner i Dalarna tänker inte stödja verksamheten ekonomiskt.

– Då kanske det läggs ned och det tycker vi inte om, därför detta yttrande som vi ska skicka till alla kommuner. Vi är en intresseorganisation och ingen fackförening, därför kan vi inte klubba igenom någonting men vi kan göra en anmodan till medlemmarna att strejka, säger Lasse Jobs, ordförande i Dalarnas Spelmansförbund.

Från spelmännens sida säger man att Folkmusikens Hus är en nationell angelägenhet, och det finns kollegor från andra delar av landet som funderar i samma banor.
– När det här uppropet kom så fanns det 6000 underskrifter från hela landet och hela världen för att bevara huset.

Innebär det att det kan bli tyst runt midsommarstänger på flera håll i landet, inte bara i Dalarna?
– Det är möjligt, jag ska i alla fall ta det till Sveriges Spelmänsriksförbunds årsstämma i maj, säger Lasse Jobs.

På lördagseftermiddagen så kommer beslutet från årsmötet.

– Jag hoppas man tar skrivningen i sin helhet. De har en tidsfrist fram till den första maj att lösa det här i kommunerna där de inte har satsat pengarna.

Tidigare artiklar:
(25 september 2008)
(7 oktober 2008)
(21 januari 2009)

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista