Åtalas för sex mordbränder

Den 28-årige man från Mora som sitter häktad misstänkt för sommarens anlagda bränder i fritidshus i Norra Dalarna har i dag åtalats vid Mora tingsrätt. Han ska stå till svars för sex mordbränder och tre försök till mordbrand.
Det var under de två sista veckorna i juni som flera fritidshus i Mora, Orsa och Älvdalen eldhärjades. Ganska snart väcktes misstanken om att det rörde sig om anlagda bränder, och den 9 juli på kvällen greps en 28-årig Morabo i centrala Mora, misstänkt för mordbränderna. Mannen hade då mått dåligt en tid, och när tingsrätten beslutade att häkta honom bestämde man också att han skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, som ännu inte är klar. Men i dag har alltså åtal väckts vid Mora tingsrätt, och åtalet omfattar sex olika mordbränder och tre försök till mordbrand. Det rör sig om bränder som totalförstört fritidshus vid Spjutmosjön, Lintjärn och Bergtjärn i Mora kommun, i Skattungbyn i Orsa kommun och i Kronkitt och Lundkrok i Älvdalens kommun. De nedbrunna fritidshusen är värderade till totalt 3,7 miljoner kronor. Mannen undersöks nu alltså rättspsykiskt, och innan den undersökningen är klar kan inte rättegången genomföras. Men preliminärt räknar Mora tingsrätt med att den kan bli av den 2 september.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".