Karin Rosenborg, projektledare vid Region Dalarna. Foto: Eva Larsen/SR Dalarna

Projekt ska hjälpa unga till arbete

Lågkonjunkturen gör det extra svårt för ungdomar att få arbete. Därför drar nu Region Dalarna igång ett projekt för att hjälpa unga mellan 18 och 24 år till praktikplatser eller utbildning.

– Här gäller det att kommunerna snabbt kommer igång att ta emot de stora ungdomskullarna som kommer ut i sommar och även nästa år från skolan. Vi har en arbetsmarknad som inte ser lika ljus ut det här året, säger Karin Rosenberg, projektledare vid Region Dalarna.

Fram till nästa sommar kommer runt 8 000 ungdomar, att gå ut gymnasiet i länet och det är viktigt att få ungdomarna att stanna menar Karin Rosenberg.

– Om två år behöver länets företagare och organisationer mycket människor på sina arbetsplatser och då måste vi vara beredda.

Projektet vänder sig till ungdomar mellan 18 och 24 år. Region Dalarna ska fungera som en samordnare för kommunerna. Exakt vad de ska göra är oklart idag, men det finns exempel som Region Dalarna tycker är bra.

– Jag har nyligen varit i Gagnef, Leksand och Rättviks kommuner och där ska man skapa fysiska mötesplatser för ungdomar. Att de ska ha en person att prata med, diskutera sin handlingsplan så att man får en riktning i vad man behöver göra det närmaste året, säger Karin Rosenborg.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".