Leksand

Spelarna drabbas av prestationsångest

Hur kunde Leksand som var så överlägset i grundserien på nytt kollapsa i kvalserien? Prestationsångest, menar idrottspsykolog.

- Det finns säkert många bakomliggande orsaker som vi inte vet om, men jag tror ju definitivt att det sitter i huvudet. Spelarna är rädda för att misslyckas, de har krav på sig själva och dessutom så har de förväntningar från omgivningen.
Så säger Lena Birath som undervisar i idrottspsykologi om just Leksands  hockeylag som på söndagen förlorade sin fjärde match i hockeyns kvalserie till elitserien.
- Det blir prestationsångest och låsningar, och man är rädd för att misslyckas helt enkelt, fortsätter Birath och säger så här om vad som är viktigt att tänka på för spelarna:
- Viljan att vinna ska vara större än rädslan att förlora, det är ett bra ordspråk som jag själv tagit med mig i min idrottskarriär. Att våga misslyckas för att lyckas helt enkelt, och att skapa en sådan atmosfär.

Brita Kohlström
brita.kohlström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista