Operation. Foto: Susan Walsh, Scanpix
Dalarna

Temavecka för bättre hygien

Nästan var tionde patient i Dalarna drabbas av infektioner när de vårdas på sjukhus, något som kostar 146 miljoner kronor per år. Och detta är bakgrunden till den hygienvecka som Landstinget arrangerar just nu.

Målet är halvera antalet vårdrelaterade infektioner under det här året.
- Ofta så ser vi att det är urinvägsinfektioner, lunginflamationer eller svåra infektioner efter något ingrepp, en operation till exempel. Det säger Åsa Hansson som är sjuksköterska och samordnare när det gäller patientsäkerhet. Infektionerna kostar alltså Landstinget Dalarna 146 miljoner kronor per år, vilket motsvarar 50 vårdplatser. Det som brister är hygienen, och enligt Åsa Hansson så kan man göra mycket med enkla metoder och medel, så som bättre handhygien, och ökat användande av skyddskläder och handdecinfektionsmedel.
- Att tvätta händerna är a och o, och det gäller för både personal och patienter, menar Åsa Hansson.
Redan idag är man väl medvetna om detta och givetvis tvättar sjukvårdspersonalen händerna säger Åsa Hansson, men ibland så tvättar man händerna på fel sätt och då finns det bakterier kvar.
- Ibland så tror man att man gör rätt men man gör inte rätt, och det vill vi nu uppmärksamma.

Brita Kohlström
brita.kohlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".