VD döms för arbetsmiljöbrott

På tisdagen avgjordes det rättsliga efterspelet för en arbetsplatsolycka på Korsnäs Bröd i Falun. VD:n dömdes till villkorlig dom och 50 dagsböter för arbetsmiljöbrott.

Bakgrunden till åtalet mot VD:n är en olycka i fabriken i november 2006. Den drabbade var en ung man som anställdes efter att ha gått ut gymnasiet samma år.

Skulle ta bort degbitar
Han skulle ta bort degbitar ur en gammal maskin och klämdes då svårt i ena armen. Skadan ledde till sjukskrivning i närmare ett halvår och bestående men när det gäller känsel och rörlighet i armen. I domen som kom på tisdagen säger Falu tingsrätt att VD:n åsidosatt vad som ålegat honom för att förebygga olycksfall av det här slaget.

Lättsinnig inställning till arbetsmiljö
Rätten konstaterar vidare att inställningen till arbetsmiljö och säkerhetstänkandet varit alltför lättsinnigt i företaget och hos VD:n och att den fortfarande tycks vara det. Rätten gör bedömningen att påföljden inte bör stanna vid bara ett bötesstraff. Straffet blir nu villkorlig dom i förening med 50 dagsböter. Dessutom ska VD:n betala ett skadestånd till den skadade mannen med 50 000 kronor lite drygt.

Åklagaren har också yrkat på att företaget ska betala en företagsbot på 100 000 kronor, och så blir det också enligt domen.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".