Tåg i Bergslagen vann avtalstvist

Tåg i Bergslagen har vunnit en stor avtalstvist mot SJ i hovrätten. Vinsten innebär att SJ ska betala 186 miljoner kronor till företaget.

År 2000 träffades ett avtal om att SJ skulle köra tågen åt Tåg i Bergslagen från juni 2001 och fem år framåt. I avtalet fanns också en möjlighet för Tåg i Bergslagen att ensidigt bestämma att SJ skulle köra för dem i ytterligare tre år.

Men avtalet innebar förluster för SJ som inte ville ha någon förlängning av avtalet. Efter förhandlingar skrev Tåg i Bergslagens dåvarande VD och SJ:s VD ett tilläggsavtal där Tåg i Bergslagens ensidiga rätt att förlänga avtalet togs bort. Men det gick inte Tåg i Bergslagens styrelse med på. Den krävde att SJ skulle fortsätta med trafiken. SJ sa nej, och Tåg i Bergslagen upphandlade då trafiken av Tågkompaniet, något som innebar en merkostnad med 186 miljoner kronor.

Det blev nu rättsaffär av det här, Stockholms tingsrätt fann för ett år sedan att Tåg i Bergslagens dåvarande VD inte var behörig att teckna tilläggsavtalet, som förklarades ogiltigt.

Hovrätten gör på onsdagen ingen annan bedömning. Tåg i Bergslagen har alltså vunnit striden även där och det betyder att SJ nu ska betala ett skadestånd på just 186 miljoner kronor plus Tåg i Bergslagens rättegångskostnader. Tåg i Bergslagens nuvarande VD Lennart Burström säger att det är skönt att även hovrätten gett företaget rätt och han hoppas nu på en snabb uppgörelse med SJ.

Enligt företagets juridiska ombud, Dennis Dicksen, är hovrättsdomen så klar och tydlig att det troligtvis inte blir någon fortsättning i Högsta Domstolen.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista