Resande ska bli mer miljövänligt

Genom informationsteknik och tjänster kan vårt resande bli mer miljövänligt och också mer anpassat till pendlaren. På onsdagen höll ITS Dalarna ett seminarium i Borlänge för att öka kunskapen om transportsektorn.

– ITS är ett sätt att använda både teknik och tjänster, mycket informationsteknik, för att göra vårt resande mer miljövänligt, snabbare, billigare, det ska vara lättare att resa och byta transportslag, säger Dan Hallin vid ITS Dalarna som står för intelligenta transportsystem och tjänster.

En av titlarna på en föreläsning var miljö- och energieffektiva transportsystem.

– Vi har gjort en förstudie åt ITS Dalarna, där vi inventerat kommunernas behov av ITS-tjänster för ett mer hållbart resande, säger Yvonne Wärmfeldt vid Transportforskningsgruppen i Borlänge, TFK. Ett hållbart resande kan handla om attraktiva pendelparkeringar med motorvärmeuttag som går igång lagom till att pendlaren ska ta bilen i bruk.

– Så att tröskeln för att börja använda kollektivtrafiken bli lägre, säger hon.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista