Oroliga för vad som ska hända Kizil

På onsdagen har fotbollsklubben Dalkurds ordförande Ramazan Kizil tvingats besöka en åklagare i Turkiet. Orsaken är att han har pratat kurdiska på ett valmöte. Men mötet med åklagaren resulterade i att Kizil i nuläget fick gå där ifrån. Klubbkamraterna i Borlänge är oroliga för Kizil.

– Han har fått se vilka bevis han har mot sig och i den här bevisningen så är det en videofilm där de har spelat in från valmötet, säger Elvan Cicen, sportchef i Dalkurd. Men översättaren kan varken kurdiska eller turkiska och Kizils advokat har motsatt sig översättningen, åklagaren stoppade då fallet i väntan på en ny översättare.

Anledningen till att Kizil var tvungen att besöka åklagare var för att han talat kurdiska vid ett valmöte i Turkiet, något som är förbjudet. Nu är framtiden oviss.

– Han måste befinna sig där just nu och vänta på vad som händer. Det han misstänker att de kommer ta in honom på valdagen för att jävlas med DTP, säger Cicen. DTP står för det demokratiska samhällspartiet, och är det parti som Ramazan Kizil stödjer.

På söndag är det kommunalval i Turkiet, en dag som både Ramazan och Cicen är oroliga för.

– Han tror att de tar in han just den dagen för att jävlas med byborna också.

Hur då?
– För att störa ordningen, han har varit kommunalråd i den byn själv förut. Det är för att skrämma folket som röstar på ett annat parti.

Elvan Cicen är väldigt orolig vad som kan hända Ramazan Kizil.

– Att han kan få fängelse ett bra tag framöver, för att han har pratat sitt eget språk.

Eva Larsen
eva.larsen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista