Många flyktingar flyttar från Leksand. Foto Alf-Jan Hansson.

För många flyktingar flyttar

Många flyktingar som kommer till Dalarna väljer att flytta från länet till någon av storstäderna. Det här är ett problem, då flyktingarna behövs om Dalarna ska vara självförsörjande om fem år.

– För att vi ska klara försörjningen om fem år, oavsett lågkonjunkturen, då behövs alla nya inflyttare, flyktingar och att unga stannar kvar, säger Helene Persson Grafman på Region Dalarna.

Leksand är en av de kommuner som märkt att allt fler flyktingar väljer att flytta därifrån. Från 2007 till idag, har kommunen tagit emot 25 familjer, av dessa har sju flyttat från kommunen.
– De familjer som kommer hit är stadsbor, de flesta är från Bagdad och då kan Leksand vara litet, säger Tomas Nylén, integrationssamordnare i Leksand.

En annan anledning till att flyktingar väljer att flytta från länet, är att de vill komma närmare sina släktingar som bor i någon av storstäderna. Men Tomas Nylén menar att kommunen måste behålla sina nya invånare.
– Vi vill att alla som kommer hit, oavsett bakgrund, ska stanna och trivas. Men både flyktingar och Dalmasar flyttar av samma anledningar. Det behövs mötesplatser, skolor, utbildning och jobb, säger han.

Anna Bjärnmark
anna.bjarnmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".