Lantbrukare i Dalarna bekymrade

Under torsdagen höll LRF:s Dalaavdelning sin årsstämma i Leksand. En stämma i skuggan av den pågående ekonomiska krisen i världen.

Lågkonjunkturen märks av också inom lantbruket, säger, Ulrik Isaksson, Dalaordförande i Lantbrukarnas Riksförbund, LRF:

– Visst är det bekymmersamt. Det är låga priser och finanskrisen slår även mot vår näring, det är väldigt tydligt.

Dessutom har det lagts fram politiska förslag som försvårar för lantbruksnäringen, menar Ulrik Isaksson. Han nämner klimat- och energipropositionen som han menar kommer att fördyra kostnaderna för lantbruket i Sverige med en dryg miljard.

– Det klarar vi inte av just nu. Det här är förslag som vi måste se till inte blir verklighet.

Ulrik Isaksson menar att ett antal företag står inför frågan om de alls kan fortsätta med sin verksamhet. Så det ser mörkt ut. Men bara på kortare sikt. På lång sikt behövs maten:

– Det finns beräkningar på att vi behöver fördubbla matproduktionen i världen. Och vem ska göra det om inte bonden? Men fram tills dess gäller det att överleva.

På årsstämman i Leksand fanns också Birgitta Backlund, mjölkbonde från Trönö i Borlänge. Hon tilldelades Bernhard Ekström-stipendiet, fick diplom, halsband och blommor. Men också hon känner av att det är svårare tider:

– Hu ja, vi får ju sämre betalt. Foderpriser och allting går ju upp så man hoppas att konsumenten vill ha svenskt och värderar närproducerat.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista