Svårt att få sommarjobb i år

Det blir svårare än på länge att få sommarjobb för många ungdomar i Dalarna. Flera kommuner, som de senaste åren erbjudit sommarjobb, har stora ekonomiska problem, som nu drabbar sommarjobbarna.

Sju av 13 kommuner, som Dalanytt varit i kontakt med, uppger att de kommer att dra ned på antalet sommarjobb till elever i högstadiet eller gymnasiet, elller att inte höja ersättningen.

Marie-Louise Bergström, som går på Kristinegymnasiet i Falun, tycker det är viktigt att via sommarjobb få in en fot på arbetsmarknaden.

– Det är bra om man kan få det så fort som möjligt, för det lär ju inte bli lättare ju längre det dröjer, säger hon.

Falun är en av de kommuner, som kommer att anställa färre sommarjobbande ungdomar. Bland annat har kommunen dragit in stödet till fotbollsklubbarnas sommarskolor, vilket också leder till mindre antal sommarjobb.

– Hur stora konsekvenserna totalt blir av det här i Falun, är svårt att veta, säger Jerker Dahlström, som är chef för kommunens arbetsmarknadsenhet.

– Det beror ju också på hur andra arbetsgivare i kommunen gör. Jag hoppas att de känner ett stort ansvar för ungdomarna.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".