Polisen. foto: Stig-Åke Jönsson, Scanpix
Dalarna

Ökad brottslighet i Dalarna

Drygt 32 300 brott anmäldes under förra året till Dalapolisen. En ökning med fyra procent jämfört med 2007. Och bland brotten som ökat kraftigt hittar vi bland annat narkotikabrott och skattebrott.

Det är Brottsförebygande rådet som gjort undersökningen som alltså visar på ökad brottslighet i Dalarna.
Av de 32 200 anmälningarna så handlade över 1 700 av dem  om narkotikabrott, en uppgång med 38 procent. Inbrottsstölder i bostäder, snatterier och bedrägeribrott ökade också kraftigt.

Över 80 mordbränder anmäldes till polisen i fjol och det är en ökning med drygt 30 procent sen jämfört med år 2007. Och när det gäller skattebrott handlar det om ökning närmare 90 procent.

Misshandelsbrotten har bara ökat marginellt, men det finns ett undantag. Under förra året fick polisen börja utreda över 260 fall där barn mellan 7 och 14 år misshandlats, framför allt då pojkar. Och det är en ökning med 30 procent.

16 butiksrån förövades i Dalarna i fjol, det är en fördubbling jämfört med år 2007. Däremot var vi förskonade från bankrån.

Men det finns också brottstyper där anmälningarna minskat. Sexualbrotten har gått ned och bil- och cykelstölderna har minskat kraftigt. Även skadegörelsebrotten har blivit färre.

Mats Åkergården
mats.akergarden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".