Föräldrar ute på språng. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Satsar 70 miljoner på föräldrastöd

Många föräldrar behöver stöd i sin föräldraroll. Därför kommer regeringen nu att göra en satsning på 70 miljoner kronor som kommuner ska kunna söka för det ändamålet. Länsstyrelsen Dalarna menar att flera kommuner i länet kan vara intressanta för föräldrastödspengarna.

– Jag vet att flera kommuner ligger långt fram med föräldrastöd och fler kommuner har också goda ambitioner och höga ambitioner kring föräldrastöd, säger Jenny Myrberg, länssamordnare för alkohol- och drogfrågor i länet.

Föräldrastödet innebär att föräldrar bland annat får fördjupad kunskap om hur man stärker kontakten och gemenskapen med sitt barn. Detta finns i många av länets kommuner i dagsläget, men det kan bli ännu bättre, genom samarbete mellan olika aktörer, som till exempel kommuner, Länsstyrelsen och Högskolan Dalarna.

Det är tuffa ekonomiska tider för många kommuner, hur ska kommunerna ha råd att satsa på det här?
– Ett sätt är pengarna man avsätter i strategin. Men det är naturligtvis en utmaning för kommunerna som vi står inför och jag har ingen lösning på det på rak arm, säger Jenny Myrberg.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".