1 av 2
1700-talsorgeln i Husby kyrka. Foto: Stefan Ubbesen
2 av 2
Kantor Birgitta Törnros, kyrkoherde Niklas Lång, orgelkonsult Jan H Börjesson och längst bak orgelbyggaren Mats Jonsson. Alla lika glada åt orgelrenoveringen i Husby Kyrka. Foto: Stefan Ubbesen
Hedemora

Kyrkorgel får nytt liv

I 20 år har man väntat, och församlingsborna har samlat in flera hundra tusen kronor. Äntligen ska den unika orgeln i Husby kyrka få nytt liv. Orgeln byggdes 1783 och har stått tyst sen 1935. Och den låter väldigt ringrostig när Dalanytt hälsar på.

Orgeln i Husby kyrka låter inget vidare, den skulle verkligen behöva lite smörjning, men en ordentlig renovering är på gång.

– Det är på gång nu, totalt från grunden, säger Jan H Börjesson, orgelkonsult i församlingen. Orgeln är den näst största 1700-talsorgeln i landet, den största finns i Lövsta bruk. Man kommer plocka ner orgeln i detaljer och färdigrenoverad ska orgeln vara 2010.

– Man närmar sig sånt här med respekt, man får en liten vision inuti att va kul det ska bli när den står där som den har gjort en gång, säger orgelbyggaren Mats Jonsson.

Totalkostnaden för hela ombyggnaden kommer att landa på två miljoner kronor och församlingen har fått hjälp med finansieringen.
– Vi får 90 procent av kostnaden i statliga bidrag, säger kyrkohedern Niklas Lång.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".