Agneta Thörnqvist
Avesta

Vill hjälpa unga arbetslösa

Avesta kommun ska satsa hårt mot ungdomsarbetslösheten. 330 ungdomar kommer att lämna gymnasiet till sommaren och kommunen vill inte att de ska fastna i arbetslöshet i den rådande lågkonjunkturen.

Kommunen ska nu försöka motivera fler behöriga att satsa på högre utbildning, och det gäller ungefär 35 procent av ungdomarna. De ungdomar som har en färdig yrkesutbildning bakom sig ska man försöka ordna praktikplatser åt, och de som inte har klarat sig med godkända betyg genom gymnasiet ska erbjudas kompletterande utbildning.

– Vi vet att vi behöver alla de här människornas kompetens i framtiden så därför måste vi satsa på den här gruppen, säger Avestas Socialdemokratiska kommunalråd Agneta Thörnqvist.

De flesta av aktiviteterna ryms inom befintlig budget, men kommunen ska också omfördela en miljon kronor från annan verksamhet för att kunna genomföra sina planer.

Anders Brundell
anders.brundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".