1 av 2
Utbildningsledare Mats Tegmark. Foto: Thomas Andersson
2 av 2
Lärarstudenten Jens Selberg. Foto: Thomas Andersson
HÖGSKOLAN DALARNA

Utbildning saknar minoritetskurs

På lärarutbildningen på Högskolan Dalarna saknas det huvudkurser i ämnet nationella minoriteter. Romer, judar, tornedalingar, samer och sverigefinnar berörs bara glimtvis i lärarutbildningen. Utbildningsledaren Mats Tegmark säger att minoritetsfrågan inte lyfts fram i lärarutbildningens examensmål och därför saknas det en kurs i Dalarna.

Enligt läroplanen ska elever i grundskolan och gymnasiet få undervisning om våra nationella minoriteter men blivande lärare får själva ingen grundkurs i ämnet.

– Det är av utrymmesskäl som man inte har en specifik kurs, säger Mats Tegmark, utbildningsledare för lärarutbildningen på Högskolan Dalarna.

Lärarstudenterna Jens Selberg och Therese Ollas på Högskolan Dalarna säger sig ändå vara ganska förbereda att undervisa om minoriteter.

– Dom terminer som jag har gått här så har det tagits upp på varje kurs i alla fall, säger Therese Ollas.

– Jag känner mig hyfsat nöjd, säger Jens Selberg.

Jens Selberg och Therese Ollas ska undervisa barnen i skolan om våra nationella minoriteter i framtiden. Men de verkar inte dugg oroliga över att de får för lite utbildning i ämnet.

Utbildningsledaren Mats Tegmark säger att minoritetsfrågan inte lyfts fram i lärarutbildningens examensmål och därför saknas det en kurs i Dalarna.

– Det finns med i grundskolans kursplaner men inte i lärarutbildningens kursplaner, säger Mats Tegmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".