Hus. Foto: Thomas Oneborg, Scanpix

Vinst kan stoppa marknadshyror

Det är en bra affär att äga och sköta hyresfastigheter, det konstaterar hyresgästföreningen efter en granskning av privata hyresvärdar i bland annat Dalarna.

Och det är tvärtemot vad många av privata hyresvärdarna anser, säger Marcus Kjellin förhandlare på Hyresgästföreningen:
- Förhoppningsvis blir det lättare för oss att hålla tillbaka hyreskraven från hyresvärdarna de kommande åren.

Hyresgästföreningen har granskat 20 privata hyresvärdar i Mellansverige. Totalt så gör dom en vinst på cirka 6000 kronor per lägenhet och år.
Därför menar Hyresgästföreningen att kraven på marknadshyror, det vill säga hyror som styrs av tillgång och efterfrågan, saknar grund. Bara två av de granskade hyresvärdarna, varav en i Dalarna, visade upp minusresultat.
- Det kan finnas förklaringar bakom avvikelser för enskilda fastighetsbolag, det viktiga är att se på den generella trenden.

Och det ser det bra ut för de flesta privata fastighetsägare, och vad de nu kan göra för sina hyresgäster är att ta ett ökat socialt ansvar för tillgången av hyresbostäder.
- Att renovera och utveckla äldre fastigheter så att de överlever inför framtiden och finns kvar med en god boendestandard.

Maria Engström
maria.engstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".