Festival som vill beröra och reflektera

Just nu pågår Existentiella filmfestivalen i Falun. Och festivalen vill inte vara en i mängden. Här hoppas arrangörerna att biopubliken ska få tillfälle för både känslor och tankar kring filmerna.

Thomas Axelson, doktor i teologi på Högskolan Dalarna fick idén till festivalen efter att ha besökt en av nordens större filmfestivaler. Och han kände att det saknades något.
– Jag blev så trött på att bara se film och det blev aldrig tillfälle för att känna efter.

På Existentiella filmfestivalen i Falun har man därför bjudit in flera gäster för att skapa diskussion kring filmerna. – Det unika med filmfestivalen är gästerna som vi har bjudit in som ska få oss att tänka och känna efter mera.

Thomas Axelson tror att festivalen går emot normen i samhället. Eftersom enligt honom råder det en sorts ”prettoskräck”. – Idag ska man vara tuff, cynisk och cool. Att ta saker på allvar, bli berörd och gråta är det sämsta tänkbara bland dom coola kretsarna.

Anna Bjärnmark
anna.bjarnmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".